top of page
218479968_4768264839869535_913396217489168885_n.jpg
Center2.png

АНТИЧНИЯТ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР - ПРЕКРАСЕН ДЕКОР ЗА ФОТОСЕСИЯ

Снимките се публикуват с разрешението на автора -  

Petya Tabakova Photography

На 19.02.2021 г. се навършиха 50 години от откриването на Античен керамичен център край гр.Павликени, в м."Върбовски ливади". Проучването, популяризирането и опазването на този ценен археологически обект е дело на археолога Богдан Султов от ОИМ- Велико Търново, както и на следващите проучватели. Преди 50 години, на днешния ден, Богдан Султов посещава местността Върбовски ливади, с което е открит за науката Античният керамичен център край Павликени. Известно време преди това (01.01.1971 г.) местните жители Йордан Пенчев, Стефан Иванов и Георги Томов извършват незаконни иманярски дейности на мястото, което до скоро е ливада, впоследствие превърната в обработваема нива. Изглежда, че в резултат на обработката на почвата, на повърхността излизат парчета от керемиди, камъни, фрагменти от керамични съдове и други материали, което подсказва на търсачите на заровено имане, че трябва да копаят на това място. Стига се до там, че използват багер, който обаче пропада в една грънчарска пещ. Иманярите търсят начин да издърпат машината и в резултат на това се разчува за тяхното откритие. Така, на 19.02.1971 г., по покана на Г. Томов, на място идва Б. Султов. Той скицира на бързо мястото, както и една от пещите и няколко дребни находки. Скоро след това Б. Султов започва и разкопките на обекта, които продлжават до 1979 г. Повече за Античния керамичен център вижте тук...

Petya Tabakova Photography
Petya Tabakova Photography
Petya Tabakova Photography
Petya Tabakova Photography
Petya Tabakova Photography

ХУДОЖНИЦИ ОТ ФРАНЦИЯ ПОСЕТИХА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПАВЛИКЕНИ

На 12 октомври скъпи гости на Исторически музей – Павликени бяха участниците в поредния Международен проект „Павликени и светът“, организиран от Община Павликени и Фондация „Аматерас“. Музейните експозиции и Античният керамичен център бяха разгледани с интерес от френските художниците Бруно Давид /Bruno David/, Мариане Коломбани /Marianne Colombani/, Арно Фонверн /Arnaud Fonquerne/, Бранимира Браничева. Тази година участници в пленера са творци от Франция и България, а на 16 октомври от 18,00 ч в заседателната зала на Общината те ще открият своята съвместна изложба.

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО - септември 2020

По повод празника на град Павликени и Европейските дни на наследството 2020 Исторически музей - Павликени обявява 19 септември / събота / за ден със свободен вход. Работното време на музея в събота е от 9,30 - до 12,30 и от 13,00 до 17,00 ч.

Посетителите на музея могат да разгледат фотодокументалната изложба "История на здравеопазването в Павликени", археологическата изложба "Керамичното производство в Павликенския край II - III в.", музейния кът в памет на Никола Гюзелев, както и постоянните музейни експозиции. На щанда за сувенири гостите на музея могат да си закупят магнити, пощенски картички, рекламни материали, както и всички печатни издания за историята на Павликени.

В празничните дни Античният керамичен център край Павликени очаква също своите посетители, като в деня на националния ни празник - 22 септември /вторник/ ще бъде с вход свободен. Заповядайте!

bottom of page